Behoud van (werk) contact

Wij werken met zijn allen maximaal thuis. Hoewel we voor de coronacrisis, al steeds meer thuis werkten. Is de overgang naar bijna volledig thuiswerken groot. Er is geen kans geweest voor een rustige overgang. Geen brainstormsessies waarbij eenieder zijn voorkeuren of wensen mocht aangeven. Het was er opeens en we roeien allen met de riemen die we hebben.

Hoewel thuiswerken veel mogelijkheden en kansen biedt: hallo lege wasmand en altijd volle koelkast! Zie en hoor ik ook risico’s. Die zitten o.a in het contact houden met je collega’s en je medewerkers. Waarom is contact houden zo belangrijk? Stel jezelf de vraag, of jij op afstand, voldoende contact hebt met jouw team. Weet jij hoe jouw teamleden in het werk zitten? Ervaren zij werkdruk of juist verveling vanwege een gemis aan uitdaging? Geven zij hun grenzen goed aan, of werken zij nu veel te lang door en nemen te weinig tijd om te ontspannen. Dit zijn signalen die je normaal op de werkvloer of bij het koffieautomaat signaleert.

Daarnaast, hebben we naast werken te maken met een extra dimensie. Thuiswerken met gezinsleden om je heen. Dit geeft meer tijd met je geliefden: lekker samen lunchen met je gezin, je werk anders indelen zodat je jouw kleine man zelf naar de voetbaltraining kan begeleiden. Maar ook hier zijn weer uitdagingen. Het is goed om te checken hoe de ander in zijn werk zit, hoe de eventuele druk is met het thuiswerken en het gezinsleven. Of juist, vereenzaming omdat er geen gezinsleven en partner is en een groot deel van ons directe contact: collega’s, weggevallen is!

Een aantal tips om betrokken te blijven bij jouw collega’s

  • Zet in op zoveel mogelijk live contact, al dan niet via een computerverbinding.
  • Zet de voortgangsgesprekken voort, of introduceer deze, juist nu!
  • Organiseer een verbindingsactiviteit; vrijdagmiddag borrel, een virtuele lunch (al dan niet verzorgt) , digitale groepsyoga met het team.
  • Vergeet de bijzonderheden niet! Heeft er iemand een kindje gekregen, bezorg een bloemetje. Gaat er iemand met pensioen of wisselt deze van baan, vergeet het afscheid niet! Wacht niet tot: na de corona. Sta er nu al bij stil, stuur een video boodschap, geef een afscheidscadeau en doe het voornemen tot een latere borrel.

 

Blijf in contact, juist nu.

Behoud van (werk) contact

Neem contact op

Heeft u vragen? Neemt u dan contact met mij op via onderstaande contactformulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Trotse samenwerking met