Gevolgen van de Covid-19 op de mentale gezondheid

Het lijkt erop dat de tweede golf eraan komt. Hoe zorg je ervoor dat deze niet jouw bedrijf en medewerkers overspoeld? De cijfers liegen er niet om. Het NCPSB meld dat er in Nederland vier miljoen verborgen burn-outs zouden zijn. 56% van de beroepsbevolking dreigt zonder actie binnen een half jaar uit te vallen. Vorig jaar, bij het zelfde onderzoek, was dit nog 17%. De pandemie vraagt veel van ons aanpassingsvermogen en dit geeft stress. Een hogere werkdruk, thuiswerken waardoor scheiding tussen werk en privé wegvallen en in veel gevallen de zorg voor de kinderen, valt de werkenden zwaar. Daarnaast is er onzekerheid voor baanverlies. Op dit moment is de stijging nog niet terug te zien in het aantal cliënten. Veel mensen zijn bezig ballen in de lucht te houden en zijn te druk om erbij stil te staan. Juist na de vakantie vallen mensen vaker uit.

Tips om direct te implementeren:

  • Stel een vertrouwenspersoon beschikbaar die eens in de twee weken in gesprek kan met medewerkers
  • Zorg voor een open sfeer, waarin onzekerheden en kwetsbaarheden besproken kunnen worden, dit draagt bij aan vroegtijdige signalering
  • Faciliteer ontspanning en sport onder werktijd; bijvoorbeeld yoga
  • Wees open over de wederzijdse verwachtingen, bijvoorbeeld ten aanzien van iemands takenpakket
  • Zorg voor zoveel mogelijk stabiliteit binnen de veranderende omstandigheden en voor onderling contact
Gevolgen van de Covid-19 op de mentale gezondheid

Neem contact op

Heeft u vragen? Neemt u dan contact met mij op via onderstaande contactformulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Trotse samenwerking met