Patronen doorbreken

Patronen doorbreken, het is niet zo makkelijk, maar eigenlijk heel simpel….

Vanaf nu ga ik…? Vul maar in voor jezelf. Minder snoepen, stoppen met alcohol drinken door de week. Mij niet zo op de kast laten jagen. Eerder mijn grenzen aangeven. Voor mijzelf opkomen. Niet meer tot laat overwerken.

Welke is voor jou van toepassing? Staat jouw voornemen er tussen?

Een doel of een voornemen stellen is niet zo moeilijk. Maar volhouden, het patroon doorbreken wat je daarvoor moet doorbreken. Des te lastiger. Voor je het weet, doe je het weer op de manier die je kent.

Niet zo gek. Ons brein moet op een dag zoveel verwerken, dat het werkt met patronen. Ga maar auto rijden in je bekende omgeving. Misschien valt het je wel eens op dat je een heel deel automatisch hebt gereden. Wat een verschil met op eens die helingproef moeten doen. Of je manoeuvreren door centrum Parijs in spits. Alles staat op scherp!

Als we de hele dag op scherp zouden moeten staan, dan raken we heel snel overbelast. Dus doen we een hoop dingen automatisch. Verdrietig; hand in de snoep la. Die collega die weer op het laatste moment jou werk geeft; mokken en zelf oppakken voelt veiliger dan het gesprek aangaan.

Wil je een patroon doorbreken? Dat betekend bewust andere acties gaan toepassen. Dus niet snoepen als je verdrietig bent, maar even wandelen. Voordat je brein een nieuw patroon herkend, mag je minimaal 6 keer nieuw gedrag toepassen. Dan wordt het een nieuw patroon. Dit geldt ook voor het makkelijker aanspreken van mensen en dus je eigen grens bewaken. Ook dat kan je nieuwe patroon worden.

Wat heb je hiervoor nodig? Inzicht en geloof dat het anders kan. Zes keer oefenen met jouw voornemen. Lief voor jezelf zijn als je even terugvalt naar het oude. Dat hoort bij leren.

Patronen doorbreken

Neem contact op

Heeft u vragen? Neemt u dan contact met mij op via onderstaande contactformulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Trotse samenwerking met