Sociale dieren

Wij mensen zijn sociale dieren, ons bestaan is voor een deel gebaseerd op sociale interactie. Onderschat dit niet! Onze voorouders hadden dit zelfs zo hard nodig, je overleving stond op het spel als individu. Kortom, dit is een diep ingesleten proces welke ons nog steeds beïnvloed.

Nu in deze tijd veel sociale interactie weggevallen is. Kan gemis aan interactie leiden tot stres gerelateerde klachten. Denk aan het fenomeen huidhonger, het gemis aan knuffelen, een hand op de schouder een warme begroeting. Maar ook aan de inperking van de locaties waar- en de hoeveel vrienden je mag zien, sportclubjes die niet meer samen sporten, eetclubs die niet meer samen koken.

Los van wat eenieder vindt van deze maatregels, terecht of niet. Dit heeft dit impact. Het missen van vooruitzicht, lichamelijk contact en sociaal contact. Met daarbij geen genoemde eindtijd van de maatregels. Plus grote beslissingen die worden genomen van hogerhand, waar wij geen invloed op hebben. Hoe kan je hier nu het beste mee omgaan?

Tips:

  • Ik heb er al eerder over geschreven maar deze is echt belangrijk. Kijk wat jij kan doen, waar ligt jouw invloed op jouw geluk (cirkel van invloed).
  • Onze cirkel van mensen die wij mogen zien zijn klein en mogelijk zit het knuffelen er echt even niet in. Maar als het wel kan en je mist het. Vraag om die knuffel! Dat geeft jouw direct wat comfort en maakt een gelukstofje aan.
  • Bel wat vaker naar vrienden.
  • Zoek contacten op die jou gelukkig maken. Kan je niet samen sporten? Misschien kan je wel een vaste avond in de week samen met een vriendin wandelen.
  • Noem per dag op waar je dankbaar voor bent. Wat lukte vandaag wel? Welk contact was waardevol? Wat maakte je blij? Als je dit weet, kan je dit bewust herhalen en dit vergroot je gevoel van blijdschap.
Sociale dieren

Neem contact op

Heeft u vragen? Neemt u dan contact met mij op via onderstaande contactformulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Trotse samenwerking met