Bewust leven
Als ik vraag ‘Hoe goed ken jij jezelf’, dan zullen veel mensen zeggen dat zij zichzelf goed kennen. Toch zijn er blinde vlekken. Het zijn dingen die jij niet bewust van jezelf (her)kent, maar wat toch zeker bij je hoort. Dit kunnen kwaliteiten zijn, maar ook punten waar je minder trots op bent. Naarmate je ouder wordt, zullen steeds meer blinde vlekken opgevuld worden. Door levenservaring, feedback en je neus stoten leer jij jezelf steeds beter kennen.
Reageren op de automatische piloot
Het is niet zo gek, dat je niet altijd bewust het volledige plaatje van jezelf ziet. Veel van ons handelen gaat namelijk op de automatische piloot. Je hoofd of lijf kiest automatisch een manier om met een situatie om te gaan. Deze automatische reactie kies je dus niet altijd bewust, het is eruit voor je het weet of voordat je het zelfs maar registreert. Automatisch handelen is zeer nuttig, op een dag krijg je namelijk zoveel prikkels waarop je moet reageren, dat je als het ware ontzorgd wordt door je lijf en hoofd. Als je alle prikkels bewust zou registreren, dan loop je namelijk over.
Een goed voorbeeld is autorijden of fietsen; actief meedoen in het verkeer. In je eigen omgeving, doe je dit op de automatische piloot. Voor je het weet ben je al op je bestemming en heb je een stuk van de route ‘gemist’. Die heb je niet bewust geregistreerd en hier heb je niet of nauwelijks over hoeven nadenken. Als je nu tijdens de spits in een voor jou onbekende omgeving moet autorijden of fietsen is het een ander verhaal. Je moet echt bewust zijn van alles wat je doet, en in deze situaties krijgen veel mensen het warm. Opeens gaan ze twijfelen over de helingproef of over wat dat verkeersbord nu ook alweer betekend of vergeten ze voorrang te pakken of juist te verlenen. De automatische piloot is uit en bewust nadenken staat aan.
Feedback om bewustheid te creëren
Bewust leven, hiervoor heb je vaak je omgeving nodig. Feedback is één van de middelen om bewuster te leven. Voorbeelden van dit soort feedback zijn;
• ‘Het valt mij op dat jij bij die collega veel strenger bent.’
• ‘Onder druk zie ik dat je verzandt in details.’
• ‘Je maakt jezelf onnodig kleiner in contact met die klant, dit is nergens voor nodig.’
Heb je een collega die dit soort opmerkingen maakt? Wuif ze dan niet weg, maar leer ervan, leer jezelf kennen. Het is juist goed om hierop door te vragen, te reflecteren. Is dit zo? Vind ik dit ook? Als de conclusie is dat het blijkbaar wel het geval is, dan is dit de eerste stap in het opheffen van deze blinde vlek. Pas als je bewust bent van blinde vlekken, van automatische reacties, dan kan je hiermee aan de slag. Dit is zeker niet altijd makkelijk, want de automatische piloot schakelt graag terug naar zijn oude routine. Ook dat is bewustwording, oefenen, doorzetten. Nieuw gedrag heeft zeker 5x oefenen nodig voordat het oud gedrag kan vervangen.
Wil jij direct aan de slag met jouw blinde vlekken en bewuster te leven? De ACT meting is een prachtig middel om inzicht te geven in jouw onbewuste keuzes. Als je je bewust bent van jouw blinde vlekken, dan kun je bewuste keuzes maken en reacties bewust en gericht inzetten. Hier kom je verder mee.