De functie van stress

Het stresssysteem

Stress, hoe ga je hiermee om? Het blijkt dat wij mensen hier niet goed voor uitgerust zijn. Wij hanteren stress met het zelfde stresssysteem als een vis. Je leest het goed. Dit voorbeeld blijf ik gebruiken, in trainingen, blogs en post. Waarom? Omdat het belangrijk is om te beseffen dat wij in de stressvolle tijd van de digitale revolutie niet goed voorbereid zijn om te kunnen omgaan met al deze stressprikkels.

Stress heb je nodig om te overleven
Stress heeft een goede functie, het is onmisbaar om te kunnen overleven. Zo wisten onze voorouders dat het gebied waarin ze verbleven ook het territorium was van de beer, ze moesten altijd alert zijn. Stress maakt alert, het geeft je adrenaline, maakt je vlucht klaar. Alles om je lijf en leven te redden.

Een beetje stress is goed. Zo zorgt die kriebel in je buik, net voor je een lezing gaat geven, dat je scherp op het podium staat. Maar stress maakt ook dat je alert bent als er een gevoel van onbehagen is. Zoals die vis, die vlucht voor een grote schaduw, want misschien is het wel een zeehond die hem komt opeten.

Anders dan de vis kunnen wij onze stress rationaliseren en vluchten we dus niet zo snel voor een schaduw. Dit is veelal goed. Al zijn wij ook de enige op aarde die onze intuïtie wegrationaliseren. Niet altijd handig, want het signaal is er niet voor niets.

Alleen als je kijkt naar die vis zich zorgen maakt over de schaduw en dan vlucht, zie je dat hij later kijkt of de kust veilig is en weer verder gaat met zijn dag. Terwijl wij nog lang met die schaduw in het hoofd kunnen zitten. Wat hierbij niet helpt is het feit dat wij veel meer prikkels krijgen die ons brein nog registreert als ‘schaduw’.

Dan kan je denken aan:

  • De telefoon die af blijft gaan
  • Globalisering; het nieuws van Australië voelt als dat van je direct buren
  • Drukke agenda’s
  • Hoge verwachtingen van jezelf en/of opgelegd door de omgeving
  • Werkstress
  • Enzovoort…

Teveel stress kan het risico geven op stress gerelateerde klachten, last door spanningen in je lijf, je raakt overwerkt of een komt terecht in een burn-out. Vroegtijdige waarschuwingssignalen worden helaas ook vaak weggerationaliseerd. Zonde, want hoe langer je doorgaat met stress, hoe groter de kans dat je zwaardere klachten krijgt die langer aanhouden.

Denk goed om jezelf. Neem tijdig je rust, kijk waar je prikkels en stress kunt verminderen. En denk aan de veiligheidsinstructies in het vliegtuig; een zuurstof masker zet je altijd eerst bij jezelf op, dan pas komt de rest.

Wil je sparren of inzicht krijgen waar jij getriggerd wordt je grenzen over te gaan? Wij helpen jou graag.

De functie van stress

Neem contact op

Heeft u vragen? Neemt u dan contact met mij op via onderstaande contactformulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Trotse samenwerking met