Omgaan met jouw weerstand
Weerstand, we kennen het allemaal. Weerstand om te sporten, gezond te eten, uit je comfortzone te treden, actief iets nieuws op te pakken, dat enne slecht nieuws gesprek te voeren, etc.
Mensen reageren verschillend op weerstand. Maar veel mensen reageren vermijdend; starten niet, negeren het, of laten het oplopen tot ze er niet meer om heen kunnen en reageren dan misschien niet zo prettig (voor zichzelf en de omgeving😉).
De pijn/ongemak die we kennen, is vaak veiliger dan het nieuwe. Zelf als we weten dat het nieuwe boordevol met voordelen zit, is er die weerstand. Dus zetten we door, op kracht, negeren we of praten ons gedrag of dat van de ander goed. Net zo lang tot we niet meer kunnen. We haken af op ons werk of de werkzaamheden, op dit collega. Verliezen de connectie met onszelf; lijf/geest, tot we op zijn.
Omgaan met weerstand bij jezelf, kan je wel leren.
– Hoe, door te oefenen en je eigen ongemak aan te gaan. Het aan te kijken en de last te verduren.
– Je kan je netwerk informeren en zo hen tot je support maken.
– Heel concreet beschrijven wat je wilt en hier realistische stappen aan verbinden.
– Inzetten van helpende gedachten; het is nu lastig, maar het levert mij straks rust/duidelijkheid/oplossing op.
– Een bewuste beloning, dit hoeft niet groots. Maar sta er bij stil en vier even dat je je drempel genomen hebt.
Goed nieuws, hoe meer je oefent, hoe makkelijker je in het vervolg omgaat met je eigen weerstand.
Wil jij samen oefenen om voorbij die weerstand te gaan? Denk ook eens aan de inzet van een coach of een meting zoals de ACT. Dit kan je zelf inzetten, maar dit kan ook via je werkgever.
Vanuit Adviesbureau Smaragd helpen wij ook veel individuen op aanvraag van hun werkgever. Wij beschikken over een positief en bewezen track-record. Ook zijn huidige opdrachtgevers bereid om als referent gebeld te worden.
Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op.
Lieve groet,
Manon