Waar teams en families overeenkomen

Hoe een team en een familie op elkaar kunnen lijken.

Mijn roots liggen in de jeugdzorg. Naast mijn werk voor Adviesbureau Smaragd werk ik geregeld nog aan projecten voor de jeugdzorg. Ik heb inmiddels al 16 jaar werkervaring binnen de jeugdzorg op mijn CV staan! Toen ik net startte met het trainen en coachen in de zakelijke wereld, dacht ik dat ik een totaal nieuwe wereld terecht zou komen. Maar, dit bleek niet het geval. Teams en familieleden communiceren met elkaar en in deze communicatie zitten meer overeenkomsten dan je op het eerste gezicht zou denken.

Persoonlijkheden binnen een team

In een team komen vaak dezelfde persoonlijkheden voor. Zo zie je vaak iemand die verzorgend is, een medewerker die alle taken oppakt, een autoritaire communicator, de vermijder, iemand die zijn verantwoordelijkheden ontloopt, iemand die rebelleert, het zwarte schaap, diegene waar tegenop gekeken wordt etc. In een team en in een familie pakt ieder zijn rol. Gewenst of ongewenst. Misschien voldoe je aan een verwachtingspatroon, is het zo gegroeid en daarom ga jij je hier ook vaak onbewust naar gedragen. De onuitgesproken verwachtingen van de anderen worden zo ook die van jezelf. Of deze rol nog bij je past én of die rol wel een reëel beeld schetst van wat je kan en wie je ten diepste bent? Dat is nog maar de vraag.

Voorkom disfunctioneren door verkeerde rolverdeling
Vaak komen dit soort patronen aan het licht na klachten. Klachten van het individu of van het team. Disfunctioneren is ook een signaal, net als een groot verloop in personeelsbestand. Pas als je de klachten ziet en bereidt bent om hier eerlijk naar te kijken, dan kan je ze aanpakken.

Ook hierin verschilt een aanpak voor een familie niet zozeer met die van een team. De basis ligt met name in een stukje verantwoordelijkheid nemen. Durft eenieder eerlijk naar zijn rol te kijken en weg te blijven van vingerwijzen? Is er bereidheid om de rolverdeling te evalueren, iets niet meer op te pakken, te verduren dat dit moeite kost en misschien de boel even opschud?

Dit vraagt vaak wel professionele begeleiding; coaching voor de individu, een vitaliteitscan of een teamtraining. Met nadruk op training daarmee bedoel ik geen therapeutische sessie in teamverband. Deze maken in mijn ervaring als deelnemer vaak meer stuk dan heel. Een training gericht op inzicht vergroten, het in kaart brengen waar de knelpunten liggen en verantwoordelijkheid geven aan het team zijn voldoende om de boel aan te zwengelen.

Voel jij je aangesproken als individu of herken jij uitdagingen binnen je team? Neem vrijblijvend contact op, wij denken graag mee in oplossingen.

 

Waar teams en families overeenkomen

Neem contact op

Heeft u vragen? Neemt u dan contact met mij op via onderstaande contactformulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Trotse samenwerking met