Weet jij eigenlijk wel wat je wilt?!
Veel mensen vinden het lastig om te bepalen waar ze over een jaar staan, over een maand of morgen. Het is soms zelfs heel lastig om te bepalen wat je überhaupt wilt. Lang niet iedereen kan dit zo makkelijk zeggen.
Vaak door aanpassing zijn we zover weggedreven van wat wij zelf willen. Dat het afgedekt is, vaak onder meerdere lagen.
De aanpassing begint al bij je gezin van herkomst, die je vaak liefdevol en onbedoeld, toch van je eigen pad afhaalt. Binnen je gezin van herkomst krijg je te maken met je eerste vorm van groepsnorm. En ontstaan er vaak ‘heilige huisjes’. Daarna krijgen we te maken met onderwijs en groepen mensen, de drang om erbij te willen horen. Een evolutionair gegeven, onbewust en daarmee vaak sterker dan bewust kiezen. Dit wordt voortgezet in de puberteit. Een onzekere leeftijd. Eentje waarbij vrienden, voor de meeste jongeren, belangrijker zijn dan alles bij elkaar. Maar ook een leeftijd dat je moet kiezen, voor een vervolgopleiding. Een keuze die vaak voelt als een ingeslagen pad. Eentje waar je niet meer van af mag/wilt wijken.
Maar ja, wat als je wel voelt, er is meer in het leven. Waar begin je met het ontrafelen wat jezelf wilt? De vraag is vaak te groot. En het voelt soms alsof je maar gewoon door moet gaan; een zelf gecreëerd gouden kooitje; van salaris en senioriteit op het werk. Of angst, want wat je diep van binnen voelt, is zo anders dan wat je nu doet. Dat je niet eens weet waar je mag starten.
Helpende vragen of manieren kunnen zijn:
– Bedenk wat jij heel vroeg in je jeugd het meest leuke vond om te doen. Wat was dit? Waarom was dit zo leuk?
– Reflecteer dagelijks, waar kreeg jij vandaag energie van. Niet op basis van je hoofd, maar wat gaf je echt een goed gevoel. Hou dit maar een tijdje bij. Later kan je, eventueel met hulp om blinde vlekken op te lossen, onderzoeken wat vaker terugkomt en wat dit mogelijk impliceert.
– Maak een moodboard, eveneens, op gevoel, niet je hoofd. Dus welk plaatje, of spreuk voel je? Deze zet ik vaak in in de coaching en het is echt zo grappig, je weet het antwoord wel. Het zit vaak in je. Keer op keer, komt er inzicht uit deze tool.
– De omgekeerde levenslijn. Waarbij je jezelf de vraag stelt, hoe ziet mijn leven eruit over 50 jaar? En dan teruglopen, 10 jaar per keer tot de laatste fase waarin je de tussenpozen kleiner maakt.